Web Analytics Made Easy - Statcounter

باشگاه خبرنگاران جوان- اجرای طرح نسخه الکترونیک به آخرین گام خود رسید و از ابتدای دی ۱۴۰۰ به طور کامل اجرایی شد. تا پیش از این نسخه الکترونیک در کنار نسخه‌های کاغذی صادر می‌شدند و زیرساخت‌های کشور برای اجرای این طرح در حال آماده سازی بودند.

ناصحی، مدیر سازمان بیمه سلامت گفت: نسخه الکترونیکی یک پروژه ملی و بزرگ است که تغییری در نظام سلامت ایجاد می‌کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در برخی از استان‌ها میزان استفاده از نسخه‌های الکترونیکی به ۱۰۰ درصد رسیده است و میانگین کشوری نسخه نویسی کامل الکترونیکی در سال ۱۴۰۰ رقم ۷۳ درصد را نشان می‌دهد.

با اعلام مدیر سازمان بیمه سلامت حدود ۲۳ درصد از استان‌های کشور یعنی بیش از ۷۰ درصد آن‌ها، نسخ را به صورت تمام الکترونیک می‌نویسند و استان‌هایی مانند یزد، کهگیلویه و بویراحمد و ایلام جزء ۳ استان برتر از لحاظ اتصال به نسخه الکترونیکی و استان‌هایی مانند تهران، مازندران و فارس با کمترین میزان اتصال رو به رو هستند.

سازمان بیمه سلامت هشدار داده است اگر مراکز تشخیصی و درمانی کشور از اردیبهشت ۱۴۰۱ نسخه‌های خود را الکترونیکی نکنند، هزینه درمان آن‌ها به مطب‌ها پرداخت نمی شود. بر این اساس بحث تغییر قیمت و افزایش تعرفه‌های پزشکی در تمام مراکز درمانی، نیازمند نسخه نویسی الکترونیکی خواهد بود.

این موضوع در حالی مطرح است که برخی از پزشکان در نوشتن نسخه‌های الکترونیک با مشکلات فنی مواجه هستند و اکثر بیماران هم در تهیه دارو‌های خود با چالش‌های زیادی دست و پنجه نرم می‌کنند؛ برای مثال در صورت نیاز فوری به دارو باید آن را به صورت آزاد خریداری کنند.

یکی از پرسنل داروخانه‌ می‌گوید ضعیف بودن اینترنت از دیگر مشکلات نسخه الکترونیکی است که زمان زیادی می‌برد تا داروخانه‌ها آن را تائید کنند.

یکی دیگر از پرسنل داروخانه‌ گفت: با اجرایی شدن نسخه‌های الکترونیکی در زمان مراجعه کننده، صرفه جویی می‌شود و درصد خطا هم کاهش می‌یابد. نبود تعامل با بیمارانی که دارای بیمه تکمیلی هستند، یکی از معایب نسخه‌های الکترونیکی است و این عامل باعث شده که ۹۰ درصد این افراد بعد از خریداری دارو، مجدد به داروخانه‌ها مراجعه کنند. برخی از پزشکان هم سیستم ندارند و همچنان نسخ به صورت کاغذی نوشته می‌شوند.

مشکلات فنی و نبود اینترنت مناسب از جمله معضلات الکترونیکی شدن نسخه ها هستند که پزشکان را با چالش‌های زیادی همراه کرده است؛ اگر این مشکلات حل نشوند کادر درمان و داروخانه‌ها باید زمان زیادی را جهت تهیه چند قلم دارو و تحویل آن‌ها به بیماران صرف کنند.

هدف از الکترونیکی کردن نسخه‌های پزشکی، هوشمند سازی و نظام‌مند کردن شیوه درمان، صرفه‌جویی در هزینه‌ها، کاهش اشتباهات نسخه خوانی، کاهش تداخلات دارویی، کاهش مراجعات حضوری و افزایش فرهنگ مشاوره آنلاین پزشکی است.

اجرایی شدن طرح نسخه الکترونیک نیازمند زیرساخت‌ مناسب

معاون فنی و نظارت نظام پزشکی تهران گفت: اگر نسخه الکترونیک بدون ایجاد زیرساخت‌های مربوطه اجرا شود، قطعا مشکلات آسیب‌زا در نظام سلامت ایجاد خواهد کرد که باید مسئولان مربوطه برای رفع این موضوع، راه حل ارائه دهند.

به گفته دباغ، اگر زیرساخت‌ها و امنیت شبکه در مواجه با الکترونیکی شدن نسخه‌های پزشکان رعایت نشود، کاربرد تسهیل در ارائه خدمات منجر به ایجاد مشکلات جدی خواهد شد که در نتیجه امکان استفاده مجدد از نسخه‌های کاغذی یا دستی وجود خواهد داشت.

معاون فنی و نظارت نظام پزشکی تهران بزرگ می‌گوید ساختار جامع و مشخص به اسم نظام ملی سلامت الکترونیک باعث می‌شود تا پرونده‌های الکترونیک و حذف کاغذ در نسخه نویسی به خوبی رعایت شود.

مهلت قانونی اتصال تمام مراکز درمانی در بخش دولتی و خصوصی تا پایان آذر ۱۴۰۰ بود که بیشتر پزشکان آن را جرایی کردند؛ اما مرکز مدیریت آمار و فناوری اطلاعات وزارت بهداشت با توجه به هم‌زمانی اجرای نسخه الکترونیک با شیوع واریانت امیکرون در کشور و برای جلوگیری از بروز مشکل به سازمان‌ها و صندوق‌های بیمه‌گر کل کشور اجازه داده است که در موارد استثناء مانند قطع برق یا مشکلات ناشی از نواقص موجود در زیرساخت و امثال آن که باعث تجمع مردم و قرار گرفتن در معرض خطر ابتلا به کرونا می‌شود، تا اول اردیبهشت ۱۴۰۱ نسبت به صدور، پذیرش و پرداخت نسخه کاغذی اقدام کنند.

با توجه به این که استفاده از نسخه الکترونیکی به صورت صد در صدی در تمام مراکز درمانی تا اول اردیبهشت سال آینده تمدید شده است؛ اما  به گفته متولیان نظام سلامت اگر مشکلاتی مانند قطعی اینترنت یا نبود تعامل داروخانه ها با بیمه های تکمیلی، نبود زیرساخت های لازم و ...  رفع نشوند، منجر به ادامه استفاده از نسخه دستی یا کاغذی به جای نسخه الکترونیک می‌شود. 

گزارش از نادیا عابد

انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: نسخه نویسی الکترونیکی نظام سلامت نسخه های الکترونیک نسخه الکترونیکی نسخه الکترونیک داروخانه ها نسخه نویسی زیرساخت ها استان ها نسخه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۰۷۸۴۸۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چگونه در انتخابات الکترونیک رأی بدهیم؟

 

انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی در ۲۲ حوزه انتخابیه به دور دوم کشیده شده است که در ۸ حوزه به صورت الکترونیکی خواهد بود.

دومین مرحله از انتخابات مجلس دوازدهم در ۸ حوزه تبریز، تهران، آبادان، شیراز، کرمانشاه، خرم‌آباد، قائم‌شهر و ملایر به صورت الکترونیکی برگزار خواهد شد که مراحل آن به شرح زیر است:

۱. فرد با هر یک از مدارک هویتی پنجگانه اعم از کارت ملی، شناسنامه، گذرنامه، گواهینامه و کارت پایان خدمت به صورت الکترونیکی احراز هویت می‌شود و در صورت تأیید، کارت تعرفه دریافت می‌کند.

۲. رأی‌دهنده کارت را در صندوق ثبت رأی الکترونیک وارد می‌کند و گزینه رأی دادن فعال می‌شود.

۳. لیست اسامی و کد و تصاویر داوطلبان در اختیار فرد رای دهنده قرار می‌گیرد.

۴. رأی‌دهنده کد انتخاباتی نامزد مورد نظر را به صورت دستی وارد کرده و عکس و مشخصات فرد به نمایش درآمده و امکان رأی دادن فراهم می‌شود.

۵. بعد از اینکه رأی‌دهنده رأی خود را ثبت کرد، کارت تعرفه را برمی‌گرداند و مدرک شناسایی خود را پس می‌گیرد.

انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی ۱۱ اسفند ۱۴۰۲ برگزار شد و از میان نامزدهای حاضر در عرصه رقابت، ۲۴۵ نفر به مجلس راه یافتند و سرنوشت ۴۵ کرسی باقی مانده در دور دوم انتخابات که در ۲۱ اردیبهشت برگزار می‌شود، روشن خواهد شد.

طبق اعلام وزارت کشور تعداد رأی صحیح مأخوذه در حوزه انتخابیه تهران یک میلیون و ۵۶۹ هزار و ۸۵۷ رأی بود و از بین نامزدها ۱۴ نفر به طور مستقیم وارد مجلس شدند و ۳۲ نفر دیگر نیز به مرحله دوم انتخابات راه یافتند که برای تصدی ۱۶ کرسی باقی مانده بهارستان در ۲۱ اردیبهشت به رقابت خواهند پرداخت.

حوزه‌های انتخابیه تبریز، شبستان، میانه، پارس‌آباد، سمیرم، لنجان، کرج، تهران، ورامین، بیرجند، مشهد، آبادان، رامهرمز، خدابنده، زنجان، شیراز، مرودشت، خرم‌آباد، قائمشهر، ملایر، کرمانشاه و گنبدکاووس، ۲۲ حوزه انتخابیه‌ای هستند که انتخابات در آنها به دور دوم کشیده شده است.

انتخابات در مرحله دوم نیز در ۸ حوزه انتخابیه تبریز، تهران، آبادان، شیراز، کرمانشاه، خرم‌آباد، قائم‌شهر و ملایر به صورت تمام الکترونیکی برگزار می‌شود.

در تهران برای هر شعبه ۴ صندوق الکترونیکی و در باقی حوزه‌های انتخابیه برای هر شعبه، ۳ صندوق الکترونیکی در نظر گرفته شده است تا ازدحامی در شعب شکل نگیرد و رأی‌دهندگان به راحتی و سهولت رأی خود را به صندوق بیاندازند.

آخرین جلسه مجلس یازدهم ۲ خرداد تشکیل و مراسم افتتاحیه مجلس شورای اسلامی در دوره دوازدهم، ۷ خرداد ماه با حضور مسئولان کشوری و لشکری و با پیام مقام معظم رهبری برگزار می‌شود.

دیگر خبرها

  • ۲۵ اردیبهشت آخرین مهلت صدور مجوز‌های الکترونیکی
  • جزیره هرمز پیشتاز در صدور مجوز الکترونیکی/اعلام آخرین مهلت دریافت مجوز‌های الکترونیکی صنفی
  • شناسایی واحدهای صنفی فاقد مجوز با الکترونیکی شدن مجوزها
  • اعلام آخرین مهلت استفاده از کالابرگ الکترونیکی
  • چگونه در انتخابات الکترونیک رأی بدهیم؟
  • یک مراقب سلامت برای هر کد ملی
  • الکترونیکی شدن ۴۷۷,۰۰۰ پروانه کسب کاغذی تا ۱۵ اردیبهشت ماه
  • تبدیل ۱۸۱۰ مجوز کاغذی به شناسه یکتا در میاندوآب
  • سلاح رعب آوری که استحکامات غیرقابل نفوذ را درهم می‌کوبد
  • اگر مجوز کاغذی و قدیمی را به الکترونیک تبدیل نکنیم، چه می‌شود؟